vrijdag 9 september 2011

Cd of LP?

Zoals ook in de politiek heb je voorstanders en tegenstanders en de argumenten die worden gebruikt zijn niet altijd allemaal correct. Het moge duidelijk zijn dat een slechte platenspeler (met dito platen) het aflegt tegen een goede CD speler met een goed opgenomen CD. Maar dat een goede platenspeler met een een goede LP op sommige punten glansrijk wint van een CD wil er bij een hoop mensen nog steeds niet in. De LP weergave is natuurlijk een mechanisch systeem met allerhande bezwaren. Problemen met de juiste snelheid en problemen met de centrering (vals), problemen met de naald, de slijtage van de naald, de kwaliteit van het elementje, de afstelling van het element, de afstelling van de arm en de kwaliteit van de arm. Allemaal zaken die roet in het "eten" kunnen strooien en bij een goedkope pick-up spelen deze problemen allemaal volop.
Bij een klasse-draaitafel zijn de meeste van deze problemen minimaal omdat er gewerkt wordt met goede materialen, een goede motor, een goed plateau(vliegwiel), een elliptische naald en een goed (merk) element door de vakhandelaar (Vogelaar Audio in Harlingen)ingebouwd en afgesteld.
De CD speler werd ooit geïntroduceerd als hét volmaakte weergave systeem maar er waren genoeg muziekliefhebbers die er maar niet aan konden wennen. Jaren later moesten ook de ontwikkelaars toegeven dat het allemaal véél beter had gekund. Ineens moest er immers een nieuw soort CD komen om een betere klank te krijgen en vooral ook zuiverder. De SuperAudio CD die hier het gevolg van was klinkt inderdaad beter. Groot voordeel van de CD is natuurlijk het prima op snelheid lopen en totaal gebrek aan zweving. Er zijn geen mechanische aftastproblemen en de boel slijt niet en er is het grote gebruiksgemak. Waarom dan toch is die LP zo populair gebleven? Een van de redenen is nostalgie. Het opendoen van de hoes met teksten en foto's en het opleggen van de LP en het laten zakken van de arm...het is een heerlijk soort ritueel en dat heeft de CD eigenlijk niet. Maar een andere reden is puur technisch. Het CD geluid heeft grote moeite met hogere frequenties met een laag volume. Bij de introductie werd vooral geschermd met het bijna totaal afwezig zijn van vervorming (ze vertelden er niet bij dat dat bij 1000 herz was gemeten op volle sterkte). CD geluid wordt bruut beperkt tot 20kiloherz en als we daar gaan meten, dan vallen de cijfers heel wat slechter uit. Maar het allerergste is de erbarmelijke weergave met záchte signalen van hoge frequentie. Wiskundig is gemakkelijk aan te tonen dat er van het oorspronkelijke signaal eigenlijk geen barst meer overblijft. Nou blijkt het oor redelijk gevoelig voor dit soort afwijkingen en het is juist op dát gebied dat de LP de CD gemakkelijk de baas kan. Er is met LP weergave geen vooraf bepaalde bovenlimiet. Frequenties optekenen van vér boven de 20 kiloherz is eigenlijk nauwelijks een probleem. Het smoesje van dat een mens toch niet hoger kan horen dan 18khz geldt hier niet. We kunnen wel degelijk de verschillen waarnemen tussen het een en het ander. Daarom klinkt een LP natuurlijker...verfijnder...minder agressief....muzikaler. Neemt niet weg dat de huidige generatie CD spelers uitermate prettig klinken omdat ze, sinds de introductie 25 jaar geleden, continue hun best hebben gedaan om de kwalijke eigenschappen van de CD te verbeteren en dat is eigenlijk best goed gelukt. Als het een wedstrijd was??zou ik zeggen gelijkspel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten