woensdag 5 oktober 2011

Wintertijd en radio

Wintertijd en radio.

Straks komen weer de donkere dagen. Alle reden om gezellig thuis te genieten van heerlijke ontspannende muziek. TV uit…stereo aan.

Op de radio zijn voldoende zenders om uit te kiezen en de geluidskwaliteit van de oude vertrouwde FM band via de kabel is best goed te noemen. Het zijn er op dit moment ongeveer 35. Voor een oude radio met zo’n draaiknop afstemming een beetje veel….en de moderne tuner met voorkeuzes heeft hier de voorkeur.. Veel gezinnen hebben een Ziggo (of UPC) kastje waarop hun digitale televisie wordt aangesloten en datzelfde kastje biedt ook nog eens een keur van radiozenders. Afhankelijk van het afgesloten abonnement kun je ook hier kiezen uit zeer veel radiozenders. Het blijkt echter dat maar weinig mensen hier gebruik van maken gewoonweg omdat ze het niet wéten dat dit kan. De betere kastjes hebben een display waarop de gekozen radiozender is te zien zodat de TV niet aldoor voor dit doel aan hoeft. Diezelfde betere kastjes hebben een gewone cinch(tulp) aansluiten om te verbinden met de stereoversterker. Het ooit in de vorige eeuw gelanceerde DAB systeem heeft nooit voldoende ingang gevonden en we hebben deze vorm van radio-ontvangst hier (Friesland) nooit gekend en het zal er ook nooit komen. Echt ouderwetse AM (middengolf) ontvangst wordt niet zoveel meer gebruikt maar het is een lust om naar onze eigen Radio Waddenzee te luisteren (1602khz). Je waant je weer in de jaren 60.
Uiteraard zijn velen van u al bekend met radio-ontvangst via het internet. Keuze uit vele duizenden stations uit alle landen van de wereld met alle mogelijke muzieksoorten. Redelijk gemakkelijk via de computer of laptop beluisterbaar en aangesloten op de stereo (met een goed snoertje) is er goede geluidskwaliteit mogelijk. Steeds meer stereo-merken bieden een mogelijkheid om internet muziek te beluisteren en daarvoor moet er uiteraard een internetverbinding in de buurt van de stereo zijn. Soms is dit gemakkelijk oplosbaar door van een WIFI verbinding gebruik te maken en soms kan het internetsignaal ook via het stopcontact worden verstuurd. Uw plaatselijke stereohandelaar kan u er vast van alles over vertellen. Tienduizenden stations….met ongelooflijke muziek…tevéél om uit te kiezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten