dinsdag 22 november 2011

De moeite waard?
Tegenwoordig wordt fantastische elektronica gemaakt met mogelijkheden die vroeger onbekend én onmogelijk waren. Ouderwetse elektronica heeft echter zijn eigen bijzondere voordelen.

De almaar kleiner wordende elektronische schakelingen bieden de ontwerpers de mogelijkheid om veel extra’s in te bouwen. Of deze extra’s ook echt bijdragen aan een goede bruikbaarheid of goede kwaliteit kun je betwijfelen. Veel van die mogelijkheden hebben geen toegevoegde waarde en zullen door menig consument nooit worden gebruikt. Daarbij is het voor iedere technische dienst vrijwel onmogelijk geworden om die “fancy”snufjes te repararen. Het compleet vervangen van een print behoort tot de mogelijkheden maar meestal overstijgt zo’n reparatie de waarde van het apparaat. Hoe anders is het met de oudere apparatuur. Heerlijk simplistisch opgebouwd, overzichtelijk en alles is goed bereikbaar. Er is niet veel wat er fout kan gaan en áls er wat fout gaat dan is dat meestal gemakkelijk te herstellen. Soms staan er oude beestjes van meer dan 40 jaar oud op de werkbank en het enige wat er moet gebeuren is een interne schoonmaakbeurt en een paar nieuwe lampjes. De veteranen missen dan wel het comfort van de afstandbediening en de afstemming van de tuner gaat nog handmatig maar muzikaal is het zeker. Uw plaatselijke stereo/audio handelaar kan u adviseren over een eventuele reparatie.
Gelukkig worden er nog steeds goede spullen gemaakt. Het befaamde merk Marantz maakt nog stééds versterkers, tuners en CD spelers volgens dezelfde kwaliteitsnormen als in het verleden. Grofstoffelijke opzet en ontdaan van alle opsmuk. Ouderwetse techniek wat resulteert in degelijkheid én een meer dan uitstekende geluidskwaliteit. Combineer dit met een mooie set normale luidsprekers en u zult versteld staan van wat er allemaal in de muziek verstopt blijkt te zitten. Het is echter in alle gevallen de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan uw plaatselijke stereo-handelaar. Hij weet u goed te informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten